TOY-tiimissä on voimaa

Dialogi-ringissä parhaat ideat pulppuavat

TOY tekee päivästä värikkäämmän

Virheviesti

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls funktiossa menu_set_active_trail() (rivi 2405 tiedostossa /home/toyverko/public_html/includes/menu.inc).

Tavastia koulutuskuntayhtymä

Tavastian koulutuskuntayhtymä lähti mukaan TOY-verkostoon vuonna 2010 ja siitä kaikki sitten alkoi. Tekstiili- ja vaatetusalan opettaja lähti mukaan Tavastian yrittäjyystiimiin, josta hän löysi TOY-verkoston sekä valtakunnalliset HOPE Tiimimestari -valmennukset. TOY-ryhmiä Tavastiassa on käynnistynyt siitä saakka tasaisesti aina keväisin ja syksyisin. Joskus TOYta on tehty myös osittain kesäisin. TOY-ryhmään lähdettäessä on tärkeää, että oppijalla on jo ajatusta tulevasta tekemisestä. Jos valmista liikeideaa ei vielä ole, niin ainakin ideaa siitä, millaisia tuotteita tai palveluita voisi lähteä kauppaamaan tai ajatus siitä ketkä voisivat olla asiakkaita, joille voisi kehittää jotain tuotetta tai palvelua.

Tavastian TOY-oppijat ovat nauttineet verkostoitumisesta, tiimiytymisestä ja yhteisestä tekemisestä. Heistä TOY on ollut hieno mahdollisuus kokeilla yrittäjyyttä ja itsenäistä tekemistä. Se on tuonut itseluottamusta ja uskoa omaan tekemiseen. TOY on tarjonnut uudenlaisen mahdollisuuden työssäoppimiselle ja ote tekemiseen on ollut erilainen, kun töitä tehdään maksavalle asiakkaalle ja oppija saa itse vastata työstä. Kyky vastuunottamiseen ja -kantamiseen on kasvattanut. TOY on myös mahdollistanut jo olemassa olevien toiminimiyritysten kehittämistä mm. markkinoinnin osalta. Tavastiassa TOYn aikana on tehty monenlaisia tuotteita ja toimeksiantoja: mattoja Pariisiin, hattuja ja vaatteita, pitopalvelukeikkoja, kahvilan pyörittämistä, pintakäsittelyä ym. TOYssa parhaiten oppivat sitoutuneet ja ahkerat oppijat.

TOY valmennukset ovat myös motivoineet opettajia. TOY on antanut opettajille mahdollisuuden toteuttaa opintoja valmentavalla otteella. Tärkeimmäksi kuitenkin nousi se, että TOYssa opiskelijat ovat innostuneet asiasta ja ovat halukkaita oppimaan uutta. TOY-valmentajan ei tarvitse sanoa ja tietää kaikkea, myös oppijalle voi jättää vastuuta. TOY-tiimissä tärkeää on onnistumisen kokemusten jakaminen.

Tällä hetkellä TOY pyritään vakiinnuttamaan normaaliksi oppimismenetelmäksi Tavastian sisällä. Tavastiassa on valittavana aika paljon yrittäjyysopintoja: NY yrittäjänä tai osuuskunnassa voi tehdä TOY-mallin mukaisesti tai sitten vastaavasti Yrittäjyys 10 ov kautta, atto-valinnaisena on Yritystoiminta 1-4. Tarjolla on myös syventävä Yritystoiminta 10 ov, ammatilliset opinnot pedagogisessa osuuskunnassa sekä ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa on valinnaisena yrittäjyys. Jatkossa kaikkia näitä opintoja olisi tarkoitus tarjota joustavammin ja yhdistäen. TOY-mallin levittämisessä Tavastiassakin tärkeää on opettajien sitoutuminen ja johdon tuki.