TOY-tiimissä on voimaa

Dialogi-ringissä parhaat ideat pulppuavat

TOY tekee päivästä värikkäämmän

Virheviesti

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls funktiossa menu_set_active_trail() (rivi 2405 tiedostossa /home/toyverko/public_html/includes/menu.inc).

Seinäjoen koulutuskuntayhtymä

Koulutuskeskus Sedu toimii Seinäjoella, Ilmajoella, Jurvassa, Kauhajoella, Kurikassa, Lappajärvellä, Lapualla ja Ähtärissä.
Koulutuskeskus Sedu on yksi oppilaitos, jonka muodostavat kahdeksan yksikköä. Yksiköt koostuvat 14 opetuspisteestä. Sedussa opiskelee noin 4300 opiskelijaa.

Sedussa kulttuuriala on ollut innokkaasti mukana TOY-mallin käyttöönotossa heti alkuajoista lähtien. Aluksi TOY lähti liikkeelle käsi- ja taideteollisuusalan restaurointialalta ja levisi sitten muille käsi- ja taideteollisuusalan suuntautumisaloille. Seuraavassa vaiheessa mukaan TOY-malliin lähti kuvallisen ilmaisun perustutkinto ja sittemmin myös muiden koulutusalojen opiskelijoita ja opettajia on lähtenyt kokeilemaan opiskelua TOY-mallilla. Innokkaalla joukolla olemme kokeilleet ja etsineet erilaisia toimintatapoja ja hakeneet mallia, joka olisi levitettävissä kaikkien Sedun opiskelijoiden saataville perustutkinnosta tai opiskelupaikkakunnasta riippumatta. Nyt TOY-malli ja vuosittain toteutettavat monialaiset valmennusryhmät on päätetty vakiinnuttaa osaksi yrittäjyyden oppimistatapoja Sedussa.

Jatkossa Sedussa to TOY-mallilla ja TOY-valmennusjaksot voidaan toteuttaa monialaisina alueellisina ryhminä kytkemällä se kaikissa perustutkinnoissa ensisijaisesti tutkinnon osaan Yrittäjyys 10ov ja ajoittamalla se vuosittain 3. moduuliin, joka on Sedussa määritelty ns. vaihtomoduliksi. Valmennusjakson vetäjinä kahden TOY- valmentajan tiimi (7x 6h) sekä työssäoppimisen ohjaajalla normaalit ohjausresurssit. Jos opiskelija toteuttaa TOY-mallilla enemmän kuin yhden tutkinnon osan, opiskelijalla on tukenaan työssäoppimisen ohjauksen yleiset resurssit.

TOY työssäoppimiset on suoritettu osuuskunnissa (Artesaaniosuuskunta Pohjanmaa, KAMP) ja NY-yrityksissä sekä muutamia opiskelijoiden omissa yrityksissä.  Opiskelijat ovat suorittaneet ammatillisia valinnaisia ja myös ammatillisia pakollisia opintoja TOY mallin mukaan.  TOY-mallilla on suoritettu opintoja myös kesäaikana pääasiassa osuuskunnassa. TOY- malli on toiminut hyvin myös laajennettussa työssäoppimisessa.
Tiimioppiminen ja tiimiopettajuus ovat kiinteä osa TOY-mallia. Paras prosessi syntyy kun TOY-valmentajien ja työssäoppimista ohjaavien opettajien välille syntyy tiimiopettajuutta ja samanaikaisesti TOY-valmennusryhmässä tiimioppiminen tukee jokaisen opiskelijan yksilöllistä oppimista.

Lukuvuonna 2014- 2015 TOY-valmennukset toteutetaan Sedussa syyslukukaudella Sedu, Ilmajoki, Pappilantien opetuspisteessä (valmentajat todennäköisesti Kari Kulmakorpi ja Riitta Tuokko/ Jorma Sahlberg) sekä kevätlukukaudella Sedu, Seinäjoki, Kirkkokadun opetuspisteessä (valmentajat todennäköisesti Minna Busch ja Timo Haapolahti). Molemmat valmennusryhmät toteutetaan monialaisina ryhminä. Ajatus on, että jatkossakin lukuvuoden aikana toteutettaisiin vähintään kaksi eriaikaista valmennusryhmää, jolloin tarvittaessa oppija pääsee korvaamaan toiseen valmennusryhmään, mikäli ei pääse osallistumaan kaikkiin oman TOY- valmennusryhmänsä päiviin.