TOY-tiimissä on voimaa

Dialogi-ringissä parhaat ideat pulppuavat

TOY tekee päivästä värikkäämmän

Virheviesti

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls funktiossa menu_set_active_trail() (rivi 2405 tiedostossa /home/toyverko/public_html/includes/menu.inc).

Salon seudun koulutuskuntayhtymä

Salon seudun ammattiopistossa TOY-malli on ollut käytössä vuodesta 2012 lähtien. Ensimmäiset kokeilut tehtiin käsi- ja taideteollisuusalalla. Tästä intoutuneena malli on jalkautunut myös muihin koulutusohjelmiin: Hotelli-, ravitsemus- ja catering-ala, hiusala, pintakäsittelyala sekä liiketalous. Salossa on muodostunut sekä moniammatillisia TOY-ryhmiä sekä yhden ammattialan ryhmiä mm. Hotelli-, ravitsemus- ja catering-ala, jossa tiimioppiminen on päässyt hyvin vauhtiin. Opiskelijat ovat toimineent TOYn aikana NY yrittäjinä ja osuuskunnassa.

TOY-mallin käyttöönottoa on edistänyt opettajien halu kehittää yrittäjyyskasvatuksen eri toteutustapoja. Useimmat näistä opettajista ovat käyneet HOPE Tiimimestari-valmennuksen ja ovat osallistuneet TOY-verkoston tapaamisiin ja TOY-käyttöönottokoulutukseen. Alussa mukana oli muutama opettaja käsi- ja taideteollisuusalalla, mutta mukaan lähti innokkaita opettajia myös muilta aloilta ja tärkeää on ollut monialaiset valmennusryhmät sekä yli alojen tehtävä yhteistyö. Monialaisissa ryhmissä opiskelijat pääsevät ajattelussaan "out of the box". Monesti opiskelijoiden ajattelu vakiintuu nopeasti ammattialan normien mukaiseksi ja asiakas katoaa tässä prosessissa. Tuotekehitys vaivaa kaikkia aloja asiakaslähtöisyyden sijaan.

TOYssa treenataan sosiaalisia taitoja ammattitaidon kehittymisen ohella. Kun projekteja ja muita töitä tehdään asiakkaalle, käyvät tutuksi puhelimella asiakkaalle soittaminen, asiakkaan todellinen kohtaaminen ja oman osaamisen markkinointi. Oppija kantaa vastuun asiakasprosessissa alusta loppuun saakka.

TOY valmennusprosessia johtaa opettaja, vaikka oppijat ovat pääroolissa. Opettajan vastuulla on asettaa rajat vähimmäisvaatimuksista ja mikä on tarpeellista ammattiin oppimisen näkökulmasta. Oppija määrittelee yhdessä asiakkaan kanssa lopputuloksen ja ns. kerman kakun päälle. Tavoitteet on pidettävä korkealla ja jäntevyys oppimisprosessissa mukana. Monet oppijat, jotka ensin ovat kokeilleet NY yrittäjyyttä, jatkavat nyt SSKKY:n sisälle perustetussa osuuskunnassa toimintaansa. Salossa TOY-oppijat toivovat kuten muillakin paikkakunnilla, että yritystoiminnan kehittämiseen varattaisiin lukujärjestyksissä enemmän aikaa myös muiden ammattiaineiden yhteydestä ja tuettaisiin tätä kautta uusien yritysten syntymistä.

Tällä hetkellä TOY on juurtunut Salon seudun ammattiopistoon. Ja lopuksi TOY-valmentajan sanoin: "TOY on ihana osa arkeamme"