TOY-tiimissä on voimaa

Dialogi-ringissä parhaat ideat pulppuavat

TOY tekee päivästä värikkäämmän

Virheviesti

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls funktiossa menu_set_active_trail() (rivi 2405 tiedostossa /home/toyverko/public_html/includes/menu.inc).

Info

TOY on lyhenne sanoista työssäoppiminen yrittäjänä. Sen idea on tarjota oppijoille mahdollisuus kehittää omaa ammatillista osaamista ja yrittäjyyttä opiskeluun kuuluvan työssäoppimisen aikana. TOY yhdistää ammatillisen ja yrittäjyyden oppimisen työssäoppimisen aikana.

TOY on vaihtoehtoinen tapa työssäoppimisen suorittamiseen. Malli eroaa tavallisesta työssäoppimisesta monella tavalla. Yleensä oppijat lähtevät  työssäoppimimaan työpaikoille muihin yrityksiin ja organisaatioihin, mutta TOY-mallissa he suorittavat työssäoppimisensa koulun yhteydessä toimivassa pedagogisessa osuuskunnassa. Ne toimivat yrittäjyyden oppimisen ympäristöinä.

TOY-mallissa ammattia ja yrittäjyyttä opitaan käytännössä tekemällä aitoja asiakastöitä. TOY-malliin kuuluu aina myös tiimivalmennusprosessi. Se antaa mahdollisuuden pohtia käytännön kokemuksia yhdessä muiden TOY-oppijoiden ja valmentajan kanssa. Dialogi tiimissä auttaa ymmärtämään käytännössä opittua ja vie oppimisen kokonaan uudelle tasolle. TOY-valmennuspäiviä on yleensä 7-10 ja ne rytmittävät työssäoppimista.

Toteutuakseen TOY-malli tarvitsee:

  • TOY-valmentajia
  • rohkeita oppijoita
  • aitoja asiakkuuksia
  • pedagogisen osuuskunnan
  • TOY-valmennuspäivät.

TOY on tarkoitettu oppijoille, jotka haluavat oppia oman alansa yrittäjyyttä käytännössä. Se kasvattaa oppijan yrittäjyysasennetta ja antaa eväitä oman alan yrittäjyyteen. Malli soveltuu hyvin niille oppijoille, joilla siintelee mielessä yrittäjänä työllistyminen opintojen jälkeen ja niille, jotka haluavat oppia lisää yrittäjyystaitoja.

Oppijat haluavat ottaa vastuuta itsenäisestä työskentelystä käytännössä ja oppia yhdessä tiimin kanssa.

TOYn aikana oppija saa sparrausta oman liikeideansa hahmottumiseen. Käytännön toimien kautta hän saa kokemuksen oikeasta yritystoiminnasta ja saattaa sen kautta innostua yrittäjyyteen opintojen jälkeenkin. Valmennuspäivien aikana tarkastellaan oman alan markkinoita, verkostoja, asiakkaita ja kilpailijoita, ideoidaan uusia markkinointikeinoja, tuotteistetaan omaa palvelua, opitaan hinnoittelusta sekä pureudutaan itsensä johtamiseen ja kaverijohtamiseen. TOYssa on mahdollisuus jo opiskelujen aikana etsiä potentiaalisia asiakkaita, luoda asiakassuhteita ja syventää niitä sekä kasvattaa verkostojaan. Tämän jälkeen yrittäjäksi ryhtymisen kynnys on madaltunut jo paljon, kun ymmärrystä on syntynyt käytännön kautta ja tiimissä oppien sekä reflektoiden.

TOY-malli sisältää seuraavan aineiston:

1. TOY-esite (suomeksi ja englanniksi)
2. TOY-treenipäiväkirja opiskelijalle (muistikirja, joka sisältää keskeiset teoriat)
3. Valmentajan opas (käsikirja TOY-malliin käyttöön ottamiseen ja TOY-tiimien valmentamiseen)
4. TOY-valmennuspäivien materiaalit (valmentajan aineisto TOY-valmennuspäivien teemoista)
5. TOY-käyttöönottovalmennus (konkreettinen valmennus tiimioppimisesta ja TOYn käynnistämisestä)

Kaikki TOY-aineisto on ladattavissa sähköisessä muodossa sivulla "Materiaalipankki". Materiaalin lataaminen edellyttää kirjautumista.

TOY-malli on kehitetty Opetushallituksen hankkeissa. Kehittämiseen on myönnetty kolme valtionavustusta ja verkostohankkeissa on ollut yhteensä 8 koulutuskuntayhtymää ja noin 20 oppilaitosta.